Előfizetői tartalom

Richter: ebből nem lesz örömtánc

Gayer Attila, CFA
Ma hajnalban tette közzé az idei harmadik negyedévre vonatkozó gyorsjelentését a nagyobbik hazai tőzsdei gyógyszergyártó, a Richter, mely a legtöbb soron alulmúlta az elemzői várakozásokat. A nettó profit 57%-kal esett vissza, ami több mint 10%-kal marad el az általunk készített konszenzusban szereplő értéktől. A gyorsjelentés főbb pontjai: - Tovább folytatódott a hazai árbevétel csökkenése, a harmadik negyedévben forintban mérve mintegy 20%-os volt a visszaesés; - A FÁK-régió ezúttal is húzóerőnek bizonyult átlag feletti euróban mért növekedéssel, Oroszországban 15%-os bűvülés mutatkozott; - Ukrajna és a többi FÁK-ország is szépen teljesített; - Az USA-értékesítések tovább zuhannak; - Bázishatásoknak, valamint az emelkedő működési költségeknek köszönhetően jelentős, közel 60%-os visszaesés mutatkozott az üzemi profitban; - a pénzügyi veszteség ugyan csökkent év/év alapon, a nettó eredmény azonban így is 57%-kal zsugorodott, ami a 12 havi gördülő profit értéket is lefelé húzta; - Az idei évi EPS-konszenzus 71%-át sikerült hozni az első kilenc hónapban; - A nettó pénzállomány részvényekre vetítve mintegy 3000 forint, ami a tegnapi záróár 7%-ának felel meg. A várakozásoktól elmaradó profitszámok, és az összességében bizonytalan befektetői hangulat hatására nem lennénk meglepődve, ha a részvények piacán a mai kereskedésben negatív árfolyam reakció mutatkozna. Fontos persze kiemelni, hogy a menedzsment mai sajtótájékoztatóján elhangzottak változtathatnak az összképen. Értékeltség szempontjából a Richter a jelenlegi szinteken nem tűnik igazán vonzónak - figyelembe véve a profitnövekedési kilátásokat -, bár fontos hangsúlyozni, hogy a részvényekben az originális kutatások miatt továbbra is komoly potenciál rejlik.

Milyen lett a jelentés?. Az alábbi táblázat az általunk begyűjtött elemzői várakozások és tényszámok összevetését mutatja, ebből az látszik, hogy a harmadik negyedév során a Richter árbevétel soron minimálisan felül tudta teljesíteni a konszenzust, míg a bruttó fedezetben, az üzemi és a nettó profitban alulteljesítés figyelhető meg. A nettó profit jelentősebb mértékben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés