FONTOS Interjúban próbálta menteni a menthetőt Joe Biden - Elmondta, mi vezetett a katasztrofális vitateljesítményhez
 
Előfizetői tartalom

Mekkora bajban vannak a mobilcégek?

A régiós telekom vállalatok a második negyedéves gyorsjelentésekben a negatív iparági trendek folytatódásáról számoltak be. A vezetékes és a mobil szegmens hang alapú bevételei tovább csökkennek, ezt igyekeznek a vállalatok például a mobil szélessávú, az IT-, a TV-szolgáltatásokból származó bevételekkel ellensúlyozni, a cseh Telefónica a felhő alapú szolgáltatásokat futtatja fel, a Magyar Telekom az energia kiskereskedelemből jut extra bevételhez. A vállalatok profitabilitása azonban tovább csökken, az új szolgáltatások nem nyújtanak olyan fedezetet, mint az árbevételnek még mindig nagy részét adó vezetékes szolgáltatások, és a költségek lefaragása sok esetben nem tud lépést tartani a bevételek visszaesésével. A három általunk górcső alá vett vállalat egyébként nem tűnik drágának, kiemelkedő osztalék-hozamot nyújtanak, a kérdés azonban továbbra is az, hogy a romló iparági környezet mellett nem kényszerülnek-e osztalékuk csökkentésére. A spanyol Telefónica példája intő jel lehet, a vállalat ugyanis nem csökkentette, hanem felfüggesztette osztalékfizetését az európai adósságválság negatív hatásaira hivatkozva.

Az előző negyedéves régiós telekom összefoglalónkat az alábbi linkre kattintva olvashatják:Kapcsolódó cikkünk2012.05.24Korai még temetni a telekom cégeketCsoportszinten nem túl szép az eredmény A régiós távközlési cégek csoportszintű árbevétele nem mutat rózsás képet, az elmúlt három és fél évben egy negyedévben a lengyel TPSA és a cseh Telefónica O2 bevételei...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés