Előfizetői tartalom

Erős számok a Richtertől - Mire lesz elég?

Gayer Attila, CFA
A legtöbb eredménysoron felülmúlta a Richter ma hajnalban közzétett negyedéves gyorsjelentése az elemzői várakozásokat, egyedül a nettó eredmény esetében volt kismértékű alulteljesítés, bár év/év alapon a társaság így is jelentősen növelni tudta profitját. A gyorsjelentés főbb pontjai az alábbiak: - a kedvezőtlen szabályozói környezet miatt a hazai árbevétel 16%-kal csökkent; - az orosz piacon euróban mérve enyhe forgalomcsökkenés mutatkozott, melyben szerepet játszhat, hogy a bázis meglehetősen erős volt; - Ukrajna és a többi FÁK-ország azonban jól teljesített; - Lengyelországban a vállalat hatékony promóciós tevékenysége generált forgalomnövekedést; - az amerikai értékesítések tovább zuhannak; - a csökkenő pénzügyi veszteségnek köszönhetően jelentős profitnövekedés, melynek hatására a 12 havi gördülő profit tovább emelkedett; - a nettó készpénzállomány jelentős csökkenést mutatott (a részvényárfolyam 7%-át teszi csak ki), ami az időszaki osztalékfizetésnek és a PregLem volt tulajdonosai felé teljesített kifizetésnek tudható be. A negyedév alapvetően jól alakult, az eredmények a konszenzushoz képest nettó soron mutatkozó enyhe alulteljesítés ellenére pozitív hatást gyakorolhatnak a papírok árfolyamára. Fontos azonban kiemelni, hogy az elmúlt napokban a részvények már jelentősebb emelkedést produkáltak, így a hatás a mai kereskedésben már limitált lehet. Azt is fontos persze kiemelni, hogy az összképen a menedzsment által megfogalmazott kilátások is változtathatnak. A Richter részvények értékeltsége a jelenlegi szinteken vonzónak tűnik az originális fejlesztések tükrében, a fő kockázatokat továbbra is a hazai szabályozói változások, valamint a vaklicitek nyomán jelentkező folyamatos árerózió jelentik.

Lássuk a számokat!. Az elemzői várakozások és a tényszámok összehasonlítását mutatja az alábbi táblázat, melyből az látszik, hogy a Portfolio.hu által készített konszenzusban szereplő értékekhez képest az árbevétel, a bruttó fedezet és az üzemi eredmény szintjén is mérsékelt felülteljesítés volt tapasztalható. A nettó profit esetében viszont enyhén elmaradt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés