Előfizetői tartalom

Új vadászmezőkre lépett az Egis

Gayer Attila, CFA
Az Egis részvényei az elmúlt években nem mutattak valami meggyőző teljesítményt, a hosszabb távon megfigyelhető negatív árfolyam tendencia következtében a papírok értékeltsége olyan nyomott szintekre zuhant, melyre korábban igen kevés alkalommal volt csak példa. Pedig a vállalat egy új és izgalmas piaci szegmensbe készül betörni, a Celltrionnal kötött megállapodás értelmében - melyet a cég 2010-ben jelentett be - a koreai partner által fejlesztett biohasonló termékeket forgalmazza majd stratégiailag fontos piacain. Mindez az Egis számára kedvező, hiszen egyfajta kitörési lehetőséget jelenthet a generikus gyártókra nehezedő nyomás közepette, ráadásul az időzítés is jó, az Egis ugyanis a megállapodás révén elsőként jelenhet meg a termékekkel a közép-kelet-európai régióban. Miután a biohasonló termékek piaca meglehetősen fiatalnak számít, és az Egis is egy számára ismeretlen területre lép, számolni kell a kockázatokkal is, az egyik legfőbb kérdés, hogy az egyes célpiacokon a hatóságok mennyire fogadják majd el a készítményeket. Mindezek ellenére a Celltrion-megállapodás jelentős potenciállal bír (az elemzői modellekben részvényekre vetítve 3 000 forint körüli fair érték becslések szerepelnek, ami a jelenlegi árfolyam mintegy 20%-a), melyet a piac aligha árazott még be, így az elkövetkező években az egyik fő profit driver lehet a társaságnál.

Mi történt eddig?. Az Egis 2010 februárjában jelentette be, hogy együttműködési megállapodást kötött a dél-koreai Celltrionnal. Ennek keretében az ázsiai cég által fejlesztett bioszimiláris készítményeket forgalmazza majd, a szerződés szerint a társaság 5 FÁK-tagországban (beleértve Oroszországot) kizárólagos, további 12 közép-európai országban társ-kizárólagosságú...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés