Előfizetői tartalom

Holtzer: a kormánynak nincs kiforrott nyugdíjkoncepciója

Portfolio
A demográfiai és foglalkoztatási nehézségek miatt hosszú távon a magyar nyugdíjrendszer is fenntarthatósági problémákkal küszködik, a rendszerhez mindenképpen hozzá kell nyúlni. Az utóbbi években már történtek intézkedések, például a korhatáremelés formájában, amelyek segítettek, azonban sokat ártott az öngondoskodásnak a magánnyugdíjpénztárak államosítása, valamint a negatív kommunikáció - véli Holtzer Péter nyugdíjszakértő a hvg.hu-nak adott interjújában. A szakértő szerint a kormánynak nincs nyugdíjkoncepciója, zárt ajtók mögött folyik a gondolkozás. A legfrissebb verzió szerint a német pontrendszerre állnánk át, amely a szakértő szerint a mai rendszernél százszor átláthatóbb. A gyermekvállalás beépítése a nyugdíjrendszerbe viszont szerinte kockázatos, hiszen életszerűtlen azt feltételezni, hogy a fiatalok azért vállalnának több gyereket, mert azért majd magasabb nyugdíj jár.

A Nyugdíj és Időskor Kerekasztal volt elnöke, Holtzer Péter szerint ma már ott tartunk, hogy a kevés járulékfizető, alacsony születésszám, valamint a mérsékelt foglalkoztatás miatt spirálba kerültünk, a nyugdíjrendszer emiatt hosszú távon nehezen menedzselhető. Pontosan ezért mondják nagyon sokan, hogy bele kell nyúlni a rendszerbe, és meg kell változtatni a nyugdíjrendszerben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés