Előfizetői tartalom

Mit mondanak az önkormányzatok E-Star ügyben?

Sándor Dávid
Nagy eséseket mutatott az E-Star árfolyama az utóbbi hetekben, amiben a közelgő októberi kötvénylejárat miatti félelmek játszották a főszerepet. Bár a vállalati reorganizáció jelentős változásokat hozott a társaságnál, a likviditási helyzet stabilizálása érdekében további előrelépésekre van szükség. A nagy megnyugvást az jelenthetné, ha az 5 millió eurós kintlévőségeket görgető magyar önkormányzatok elkezdenék törleszteni tartozásaikat, azonban az utóbbi napok kommunikációs viharai teljes mértékig elbizonytalanították a piaci szereplőket. Kérdés az, hogy az önkormányzatok akarnak-e fizetni, tudnak-e fizetni, és a vállalat valóban érvényesíthet-e inkasszós jogokat? A jogi szakértővel és önkormányzati illetékesekkel folytatott beszélgetéseinkből az alábbi következtetésre jutottunk: bár a többi önkormányzat nem képvisel annyira elutasító magatartást a tartozások tekintetében, mint Hódmezővásárhely, nagyok a kockázatai, hogy a kintlévőség egészét nem sikerül időben/gyorsan beszedni. A likviditási félelmek így továbbra is nyomás alatt tarthatják a papírokat egészen addig, amíg nem sikerül még tisztábban látni az önkormányzati tartozások sorsával kapcsolatban.

Az E-Star múlt hét elején jelentette be, hogy a nem fizető magyar önkormányzatokkal szembeni inkasszós jogának érvényesítését tervezi a szerződéses követelések tekintetében, és felmondja a fizetési fegyelme alapján leginkább renitens Hódmezővásárhelyi Önkormányzattal kötött szerződését. Az ügy pikantériája, hogy a Hódmezővásárhelyi Önkormányzat még a felek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés