Előfizetői tartalom

Egis: jó számok, rekord alacsony árazás

Gayer Attila, CFA
|
A várakozásoknál összességében kedvezőbb első negyedéves gyorsjelentést tett közzé a tegnapi piaczárást követően az Egis, mely az üzemi és a nettó eredmény szintjén is 15%-kal magasabb profitot ért el, mint ami a konszenzusban szerepelt. A negyedév jól alakult, a forint kulcsfontosságú devizákkal szembeni gyengülése jótékony hatással volt az exportra, eközben pedig a költségeket is sikerült kordában tartani. A gyorsjelentés legfontosabb pontjai: - csökkenő bevételek a hazai piacon; - növekvő export, az orosz piac a kirívóan erős bázis ellenére is jól teljesített; - a költségeket sikerült kontroll alatt tartani, így üzemi szinten 9%-os növekedés; - a kedvező árfolyam változásoknak köszönhetően a pénzügyi sor is felfelé húzta az eredményeket; - a nettó készpénzállomány ismét nőtt, ennek mértéke részvényenként a piaci érték 29%-ára rúg. A gyorsjelentés fényében véleményünk szerint pozitív árfolyam reakció várható a mai kereskedésben, hiszen a főbb profitsorokon jelentős volt a várakozásokhoz képesti felülteljesítés. Az emelkedést segítheti továbbá az igen attraktív értékeltség is, a papírok mind P/E, mind pedig EV/EBITDA alapon kiugróan alacsony árazás mellett forognak. Fontos azonban kiemelni, hogy a nemzetközi befektetői hangulat ma reggelre érezhetően megromlott, ez pedig a fent említett pozitív hatásokat erősen limitálhatja.

Nagy lökést adott a deviza. Az Egis pénzügyi éve október 1-től szeptember 30-ig tart, így a társaság gyorsjelentése a második pénzügyi negyedévről szól. Az alábbiakban azonban - a könnyebb érthetőség kedvéért - az egyes negyedévek alatt minden esetben a naptári negyedéveket értjük. Tegnap, tőzsdezárást követően tett közzé gyorsjelentését a kisebbik hazai gyógyszergyártó...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés