Előfizetői tartalom

Áldás vagy átok a "dugódíj"?

Hámor Iván
Gyakorlatilag csak a megvalósítás időpontja, a beszedés módszere és a területi hatálya maradt nyitott kérdés a budapesti "dugódíjjal" kapcsolatban, a bevezetéséről már megszületett a döntés. A - fővárosi, vagy központi - költségvetés számára jelentős bevételt generáló intézkedés komoly forgalomszabályozási eszköz is, így kellő körültekintés és tervezés szükséges a végleges változat megszületése előtt. Kinek lehet hasznos és kinek csak teher a "dugódíj"?

Nem új "találmány" a nagyvárosok határait átlépő, vagy bizonyos övezeteibe behajtó közlekedőktől vámot, díjat szedni. Évszázadokkal ezelőtt a kereskedők által a városokban realizált profit utáni adót szedték így be, míg ma a költségvetési bevételek mellett a forgalom szabályozásának egyik eszközévé is vált. Itthon - a jelenlegi hajtóanyag árak mellett - elsősorban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés