Előfizetői tartalom

MOL: sokkal jobb lett

Sándor Dávid
A várakozásoknál sokkal erősebb első negyedéves teljesítményt tudhat maga mögött a MOL, amit a downstream szegmens által okozott kellemes meglepetésnek köszönhetünk. A finomítói környezet javulása és az olaj árfolyamának emelkedése képes volt felülírni az upstream szegmensben kieső termelési volumenek negatív hatásait. A gyorsjelentés jótékony árfolyamhatásait a mai kereskedésben a borongós nemzetközi befektetői hangulat ellensúlyozhatja, miközben rövidtávon továbbra sem látszanak azok a katalizátorok, amik a részvény vonzalmát erősíthetnék. Az olaj árfolyama ugyanis csökkenő trendben mozog, a szíriai kitermelés visszatérése időben messzebb lehet, és bár a finomítói környezet az utóbbi negyedévekben javult, a downstream és vegyipar szegmens kilátásai továbbra is gyengék, tartós pozitív fordulat egyelőre nem mutatkozik. Bár a MOL a downstream szegmensben igen jelentős hatékonyságnövelést tűzött zászlajára, ennek hatásai is várhatóan csak később jelentkeznek majd. Az árazási szintek mindeközben még nincsenek annyira nyomott szinteken, hogy a negatív faktorokat ellensúlyozni tudják. A gyorsjelentés főbb pontjai: - a tisztított negyedéves EBITDA eddig csak kétszer volt magasabb a mostaninál; - az upstream szegmenst a kitermelés esése húzta le; - a downstreamben segített a finomítói környezet javulása, de újrabeszerzési árakkal számolva még így is veszteség született; - a petrolkémia üzletágban a nyomott marginok miatt nagy veszteség; - hatékonyságnövelő programot hirdetett a MOL a downstream szegmensben, 2014-ig 500-550 millió dollárral növelnék az EBITDA-t; - a gázszegmenst Horvátország húzta le, az FGSZ jól teljesített; - kismértékben nőttek az eladósodottsági mutatók.

Milyen lett az eredmény?. Az elemzői várakozásoknál lényegesen erősebb első negyedéves eredménnyel rukkolt elő a MOL. A nagy meglepetést a downstream szegmens okozta, hiszen itt a javuló külső környezet hatására a MOL vastagabb nyereséget tudott elkönyvelni, mint arra az elemzők számítottak. Úgy tudott magasan várt felett szerepelni a hazai olajcég, hogy a korábban zászlóshajóként...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés