Előfizetői tartalom

Megborult a karbonpiac: újabb negatív rekord Európában

Portfolio
Újabb mélypontra került a héten az európai kibocsátás-kereskedelmi rendszerben (EU ETS) alapegységként forgó EUA-kvóta árfolyama, miután az Európai Bizottság előzetes jelentést tett közzé az Európai Unió tavalyi kibocsátásának mértékéről. Az év elején még 15-17 eurós sávban kereskedett kvótáért hétfőn napközben 6,14 eurót adtak. Az újabb mélypont az európai politikusok körében is megkongatta a vészharangot, az Európai Unió tagállamainak környezetpolitikáért felelős miniszterei hamarosan rendkívüli ülésen vitáznak majd a lehetséges beavatkozásról. 2013-től új kereskedési periódus indul az EU ETS-en belül, és Brüsszel addigra rendezni kívánja a jelenleg kialakult helyzetet. Egy biztos, a jelenlegi kvótaárszintek nem ösztönzik kellőképpen a tiszta energetikai, energihatékonysági beruházásokat.

Az EU ETS dedikált feladata, hogy segítse a Közösség országait a Kiotói Jegyzőkönyvben vállalt kötelezettségeknek való megfelelésében: az EU ETS-ben forgó nemzeti kvótamennyiségek is úgy kerültek meghatározásra, hogy azok összhangban legyenek az egyes tagországok kiotói vállalásaival. A rendszer ezen túlmenően az EU legfontosabb eszköze a 2020-ra vállalt egyoldalú, közösségi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés