Előfizetői tartalom

Clean-tech háború indulhat Kína és a nyugat között

Portfolio
Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma a héten olyan előzetes határozatot hozott, aminek értelmében büntetővámot vetett ki a kínai fotoelektromos (PV) termékekre. A minisztérium nemzetközi kereskedelmet vizsgáló bizottsága ugyanis megalapozottnak találta a SolarWorld köré csoportosult gyártók társaságának azon keresetét, ami szerint a kínai napenergetikai gyártók túlzott állami támogatásban részesülnek. Májusban az illetékes bizottság újabb büntetővámot vethet ki, amennyiben a dömpingáras vádakat is bizonyítottnak találja. Eközben az európai kereskedelmi biztos is nemzetközi jogi eljárások elindítását helyezte kilátásba Kínával szemben a "clean tech" iparnak nyújtott támogatások miatt, illetve az aránytalan belsőpiac-védő szabályok miatt.

A napenergetikai piac gyártó szegmense igen nehéz időszakot él át, ugyanis globális szinten, főként Kína által, nagymértékben növekedtek a gyártói kapacitások, míg a világ iparosított országainak többségében az államháztartási problémák a korábbi attraktív támogatáspolitikák visszavágásához vezettek. A túlkínálat a napelemek árának meredek esését eredményezték...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés