Előfizetői tartalom

Miért nem zuhant még az olajár?

Portfolio
Hiába romlottak az utóbbi hetekben a világgazdaság növekedési kilátásai, hiába tér vissza egyre nagyobb mennyiségben a líbiai kitermelés a piacra, a Brent árfolyama mégsem volt hajlandó tartósan és jelentősen elmozdulni a 110 dollár körüli árszintről. Bár a növekedési kilátások romlása indokolttá tehetné az olajár csökkenését, a geopolitikai feszültségek (melyek közül jelenleg elsősorban az iráni atomprogram miatti aggodalmak domninálnak) egyelőre gátat szabnak mindennek.

Miközben jövőre várhatóan az eurózóna gazdasága recesszióba süllyed, lassul az amerikai és ázsiai növekedés, vagyis várhatóan az olaj iránti kereslet is alacsonyabb lesz majd a korábban vártnál, az olaj árfolyamát mintha bebetonozták volna a 100 dollár feletti szinteken.Sőt, a romló növekedési kilátások közepette az idei évben az átlagos olajár szintje meghaladhatja...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés