Előfizetői tartalom

Drága, vagy olcsó? - Leteszteltük, melyik a legjobb mutató

Gayer Attila, CFA
A tőzsdei elemzők körében nem ismeretlen az ún. Tobin féle Q ráta, melyet a szakértők előszeretettel használnak az amerikai részvénypiac értékeltségének vizsgálatakor. Az alábbiakban többek között ezt az indikátort vizsgáltuk meg, mely jelenleg pedig az amerikai részvénypiac esetében közel 50%-os felülértékeltséget jelez. Ez kissé meglepőnek tűnhet, látva a világban zajló folyamatokat. A Tobin féle Q ráta mellett több értékeltségi mutatószámot is megnéztünk: a hosszabb távra tekintő, ciklikusan kiigazított Shiller P/E ráta szintén túlározottnak mutatja az USA részvénypiacát, míg a leggyakrabban használt 12 havi előretekintő P/E ráta alapján meglehetősen olcsók a részvények. Az ellentmondást látva utánajártunk, hogy vajon melyik mutatószám tükrözi jobban a piacok tényleges értékeltségét, az eredmények pedig azt mutatják, hogy a három, számítási mód alapján teljesen eltérő mutató közül a 12 havi előretekintő P/E ráta volt a leghatékonyabb indikátor a piaci időzítéshez (timing). A múltban ugyanis azok a befektetők, akik alacsony előretekintő P/E ráta mellett vettek bele az amerikai részvénypiacba, szignifikánsan magasabb hozamot értek el egy éves időtávon, mint azok, akik szintén alacsony Tobin Q, vagy Shiller P/E ráta mellett tették ugyanezt.

A Nobel díjas közgazdász, James Tobin nevéhez fűződik az ún. Q mutató, melyet az amerikai részvénypiac esetében értékeltségi mutatóként is előszeretettel használnak az elemzők. A számlálóban a teljes részvényállomány piaci értéke, a nevezőben pedig a vállalatok újraelőállítási költsége szerepel (ezzel egyenértékű, ha a részvényárfolyamot elosztjuk a vállalati...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés