Előfizetői tartalom

Az energiapiacok sem festenek derűs jövőt számunkra

Portfolio
Az elmúlt hetek történései, az európai és amerikai adósságproblémák, a kockázatkerülés erősödése és a világgazdaság lassulásától való felélem az európai energiapiacot sem hagyta nyom nélkül. Habár az egyes termékek ára korántsem esett oly mértékben, mint a különböző részvényindexek az elmúlt pár napban, számos európai energiapiaci termék esetében megfigyelhetők a jövőre vonatkozó kedvezőtlen várakozások beárazása. A gazdaság lassulásától való félelem leginkább az európai CO2-kvóták ármozogásán volt megfigyelhető, azonban a német árampiaci határidős termékei esetében is árcsökkenés volt megfigyelhető az elmúlt időszakban.

A gazdasági lassulástól való félelem leginkább az európai kibocsátás-kereskedelmi rendszerben (EU ETS) forgó EUA kvóták áralakulásában figyelhető meg. Az EU ETS ernyője alá kizárólag ipari és erőművi egységek tartoznak, vagyis a kvóták áralakulása jól tükrözi a termelési szektor várakozásait. Az elmúlt időszakban jelentős esés volt megfigyelhető e kibocsátási...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés