Előfizetői tartalom

A MOL sztori részletei - Mit csinál a cég Kurdisztánban?

Sándor Dávid
Két és fél éves csúcsra szökött az olaj árfolyama, így a kutatás-termelési tevékenység felé idejében elmozduló olajvállalatokért most kapva-kapnak a befektetők. A MOL-nak ilyen téren semmi szégyellni valója nincs, stabilan tartja a napi 145-150 ezer hordónyi kőolajegyenértékesre vonatkozó szénhidrogén termelését, mely 2013-tól várhatóan újabb lendületet vesz. A következő években a szíriai és pakisztáni termelés növekedése ellensúlyozhatja az érett mezők természetes termeléscsökkenését, később pedig Irak kurdisztáni régiója járulhat majd hozzá érdemben a vállalat számaihoz. A befektetők már jelenleg is nagy hangsúlyt helyeznek a MOL számára kiemelkedő méretekkel bíró kurdisztáni projektre, így érdemes lehet összegezni a régióval kapcsolatos eddigi információkat.

Kurdisztánon a befektetők szeme. Az emelkedő olajárak és továbbra is nyomott szinteken álló finomítói marginok miatt a befektetők a kutatás-termelési kitettséggel bíró olajtársaságok felé fordultak. Bár a régiós szektorban akad a MOL-nál jelentősebb upstream kitettséggel büszkélkedő olajvállalat (például az OMV), a növekedési sztorival is kecsegtető cégeket nagyítóval...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés