Előfizetői tartalom

Atomkrízis Japánban - Európa sem marad szárazon

Portfolio
Nukleáris balesetek sora következett be Japánban a múlt hét pénteken történt földrengést és szökőárt követően. A fukusimai Dai Icsi atomerőmű gyakorlatilag összes reaktoránál jelentkeztek problémák, számos robbanás és több tűz is kiütött az atomerőmű területén. Vélhetően számottevő sugárzóanyag is a légtérbe került,. A japán hatóságok több nemzeti atomenergetikai ügynökség szerint is megfelelően reagáltak a kialakult helyzetre, több százezer ember kitelepítése történt meg, az érintet területen lévő élelmiszerek és víz fogyasztását megtiltották, és az ilyenkor szokásos jódtartalmú gyógyszerek szétosztása is megkezdődött. Németország bejelentette, hogy hét darab 1980 vége előtt üzembe állított reaktorát három hónapra leállítja, amely az európai piacokon az elektromos áram árának emelkedéséhez vezetett. A lépés következtében emelkedett a földgáz ára is. A japánok a balesetet követően többlet LNG-szállítmányok után kutatnak, ami pedig a cseppfolyós földgáz piacán emelte az árakat. Günther Oettinger uniós energiaügyi biztos bejelentette, hogy az összes európai atomerőművet stressz-tesztnek fogják alávetni a jövőben.

A Japánban pénteken történt természeti jelenségek következtében a fukusimai Dai Icsi atomerőmű több reaktorában is komoly problémák merültek fel azt követően, hogy megsérült a blokkok hűtőrendszere. Az elégtelen hűtés következtében a reaktortérben elkezdett emelkedni a hőmérséklet, és vele együtt a nyomás is. Három reaktor esetében a felgyülemlett hidrogén berobbant...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés