Előfizetői tartalom

Iparágakat renget meg az árvíz

Az ausztrál áradások hatására jelentősen kibillent a nemzetközi szénszállítások piaca. Egyes becslések szerint 15 millió, más becslések szerint akár 20 millió tonna feletti mennyiség is eltűnhetett a világ szénpiacairól a heves esőzések következtében. A közeljövő sem fest jól, ugyanis a helyi meteorligai szolgálat az átlagnál esősebb hónapokat vár, így kérdéses, hogy az ausztrál szénexport esetében meghatározó Queensland állam bányái mikor lesznek képesek visszatérni korábbi termelési szintjeikhez, illetve mikor áll helyre az ország szénexportja. Egyesek várakozása szerint a kokszolható szén ára a jelenlegi negyedévben irányadó 225 dolláros tonnánkénti árról akár 400 dollárra is emelkedhet. A legtöbb elemző mindenképpen 300 dollár feletti szinteket vár. Ez az áremelkedés várhatóan az acéliparban is érezteti majd hatását.

Nem fúj, esik Ausztráliában december végén, majd azt követően január első napjaiban hatalmas esőzések hatására komoly árvizek alakultak ki az ország keleti, észak-keleti részén. Az árvizek kialakulását nagyban elősegítette, hogy már a megelőző időszakban is a szokásosnál több eső esett az országban. Januárban nem egy területen már az első hetekben több eső esett...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés