Előfizetői tartalom

Kiszámoltuk, tényleg a németeket sújtja leginkább a magyar különadó

Portfolio
Számtalan kritika érte az elmúlt időszakban a több szektort is érintő magyar különadót. Elsősorban az adó diszkriminatív jellege aggasztó a külföldi megfigyelők szerint, hiszen az extra adó oroszlánrészét külföldi tulajdonosi hátterű vállalatok fizetik. A számok alapján ez nehezen vitatható, inkább annak próbáltunk utána járni, hogyan néz ki a különadót fizető távközlési, kiskereskedelmi és energiaipari vállalatok rangsora a többségi tulajdonosi háttér alapján, vagyis mely nemzeteket bünteti leginkább a különadó. Számításaink szerint a nemzetek rangsora alapján a német többségi tulajdonosi háttérrel rendelkező vállalatok a legnagyobb befizetők, őket követi a MOL-on keresztül Magyarország, majd Nagy-Britannia és Norvégia következnek a sorban. A kalkulációnk alapján egyértelmű a külföldi hátterű vállalatok különadó befizetésben látható túlsúlya, amit nyilván ezen cégek adott szektorban betöltött meghatározó szerepe is magyaráz. Az extra adót külföldről kritizálók érvrendszerében azonban nem ez, hanem a multikkal szemben a magyar kereskedelmi láncokat pártoló kiskereskedelmi különadó lehet a legerősebb kártya.

A kormány sarcol, a külföld felháborodik. Mit mond a külföld? Európa szerte egyre nagyobb a felháborodás a Magyarországon kivetett különadóval szemben, és nem feltétlenül annak mértéke aggasztja a külföldi sajtót, politikusokat, vállalatvezetőket, hanem az extra adó diszkriminatív jellege, vagyis hogy a külföldi illetve külföldi tulajdonosi háttérrel rendelkező cégek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés