Előfizetői tartalom

Megfeledkezett a piac a Danubius értékes ingatlanvagyonáról

Sándor Dávid
Bár augusztus végén felcsillant a remény, hogy a sokáig elfeledett Danubius részvények árfolyama végre felzárkózhat az európai szektortársakhoz, a papírok csillogása mégsem tartott sokáig. A társaság eredményessége alapján azt lehet mondani, hogy ennél több nincs is a papírokban, hiszen azok az európai szektortársakhoz képest EV/EBITDA alapon inkább drágának mondhatók. A befektetők viszont tudomást sem vesznek arról, hogy a szektorban nem megszokott módon a Danubius igen jelentős mértékű saját tulajdonban levő szállodaállománnyal bír. Számításaink szerint 80%-os súllyal figyelembe véve a 9%-os hotelpiaci hozammal kalkulált 5,185 forintos, és 20%-os súllyal figyelembe véve az európai egy szobára eső tranzakciós árak alapján kalkulált 10,321 forintos részvényenkénti fair értéket, az ingatlanvagyona alapján 6,212 forintos reális ár adódik a Danubius papírokra. Ez jelentős, 63%-os felértékelődési potenciált jelent, azonban elérése hosszabb időt vehet igénybe. Az ingatlanvagyon a Danubius eredményességének javulásával párhuzamosan árazódhat majd be, várhatóan még a következő egy évben. A társaság nagyfokú eladósodottsága a csődöktől hangos szektorban, a nagytulajdonos 75% feletti befolyása, valamint az alacsony likviditás és méret azonban olyan tényezők, melyek árnyékot vetnek a Danubius papírjaira.

Nagy lemaradásban a Danubius. Bár a sokáig fekete bárányként kezelt Danubius részvények augusztus első felében rég nem látott 15%-os emelkedést produkáltak, népszerűségük nem mutatkozott tartósnak. Az árfolyam a gyors visszarendeződést követően a 3,800 forintos szinteknél stabilizálódott, nem sokkal a 200 napos mozgóátlag felett.A nyár végi fellángolás közepette már-már...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés