Előfizetői tartalom

Gyülekeznek a felhők a klímacsúcs felett is

Portfolio
A mai napon több órás szünetet kellett elrendelni a koppenhágai klímacsúcs alatt, mert a fejlődő országok egy csoportja azzal vádolta meg az értekezleten elnöklő dán illetékeseket, hogy azok nem vesznek tudomást a szegényebb országokról, és a csúcs menetét a gazdagabb országok szájíze szerint terelik. Később felvetődött egy olyan javaslat is, ami szerint a Kiotói Egyezményben kötelezettek az eredeti szerződés elve mentén haladnának tovább a klímaváltozás elleni harc útján, míg az Egyesült Államok és a fejlődő nemzetek számára egy új egyezményt dolgoznának ki. A megfigyelők szerint egyre valószínűtlenebb, hogy sikerre lehet vinni a koppenhágai eseményt. A csúcs pozitív kimenetelének bizonytalanságát jelzi, hogy Gordon Brown brit miniszterelnök az eredeti tervekhez képest két nappal korábban utazik a dán fővárosba.

Továbbra sem látszanak rendeződni az iparosodott és fejlődő államok közötti véleménykülönbségek, mi több, a mai napon meg is kellett szakítani a tárgyalásokat egy pár óra erejéig, mert a fejlődő országokat képviselő G77-es csoportosulás főtárgyalója azzal vádolta meg az üléseket vezető dán elnökséget, hogy az figyelmen kívül hagyja a szegényebb nemzetek érdekeit...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés