Előfizetői tartalom

Fokozódik a káosz: mindenki mást akar

Portfolio
A világ országainak közel a fele nem hajlandó semmilyen olyan megállapodásba belemenni Koppenhágában, ami magasabb hőmérséklet-emelkedést hagyna jóvá 1.5 Celsius foknál. Az újabb fél Celsius fokos vágás költségei az IEA becslései szerint meghaladhatják a 10 milliárd dollárt. Kína és India továbbra sem akar hallani egy új, és az eddigieknél szigorúbb megállapodásról. Eközben az EU-csúcson eddig az eredetileg tervezett 6-7 milliárdos klímavédelmi támogatásokra szánt keretösszeg közel harmadában sikerült csak megegyeznie a küldötteknek, de a svéd elnökség ma estére már nagyobb számokat ígért.

Mint ismeretes a fejlődő országok egy csoportja az Ausztráliához közel fekvő Tuvalu sziget vezetésével olyan javaslatot tett, ami szerint a nemrég kiszivárgott megállapodás-tervezetben foglaltaknál is keményebb vállalások követelne meg a világ országaitól. Vagyis egy új, jogilag kötelező érvényű egyezményt. A mostanra csak legsérülékenyebbeknek nevezett országok csoportja...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés