Előfizetői tartalom

Eldőlt: januártól ismét drágulhat az áram, de mégsem fog (2.)

Portfolio
A pénteki napon kihirdetésre kerültek a jövő évi áramárakat befolyásoló legfontosabb rendeletek. Az új szabályozás értelmében több díjelem is növekedni fog, így az átviteli-rendszerhasználati díj, valamint az egyetemes szolgáltatók maximált árrése is. Ugyancsak változás következik be a piaci beszerzési ár kalkulálásban, amely 2010-től kezdődően már nem a gázár változását, hanem a villamos energia piac alakulását fogja követni. A becslések szerint januártól kismértékű végfogyasztói áremelkedésnek kellene bekövetkeznie, de ennek ellenére ez mégsem fog megtörténni, mert a novemberi áremelésből még maradt tér a mostani növekvő elemek ellentételezésére. Sőt, az E.ON-nál várhatóan csökkentés lesz januártól, míg a Démász esetében a jelenlegi végfelhasználói árak maradnak. Az Elmű-Émásznál csak a rendszerhasználati díjak emelkedése fog megmutatkozni a fogyasztói árakban, igaz az utóbbi két szolgáltató esetében a novemberi tarifaemelések is visszafogottabbak voltak.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi miniszter jóváhagyta a Magyar Energia Hivatal által kidolgozott, annak honlapján két hete közzétett rendszerhasználati díjakról szóló ajánlást. Ennek értelmében az átviteli-rendszerhasználati díj 1 Ft-ról 1.535 forintra nő kilowattóránként, míg az elosztói díjtételek tekintetében a legtöbb esetben csökkenés megy végbe...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés