Előfizetői tartalom

Japánok is vettek a kvótánkból

Portfolio
Magyarország nyolcmilliárd forintért adott el 3 millió tonna szén-dioxid-kvótát egy japán magáncégnek, a szerződést nyáron írták alá. Az Index értesülését Olt Boglárka, a környezetvédelmi minisztérium szóvivője megerősítette. Ez a harmadik aláírt szerződés, 2008 augusztusában Belgiumnak 2 millió tonna kvótát, szeptemberben Spanyolországnak 6,6 millió tonna kvótát értékesítettünk. A két ügyletből Magyarországnak 28,2 milliárd forint bevétele származott.

Az Index tudósítása szerint a szerződésekben hazánk vállalta, hogy az eladásból bejött pénzt mérhető zöldberuházásokra fordítja. Ehhez kellett felállítani a Zöld Beruházási Rendszert (ZBR), amin keresztül a lakosság pályázatokon pénzt nyerhet klímavédelmi beruházásokra. A környezetvédelmi tárca ezt csak 2009 júliusában indította el, az első kifizetések 2010-ben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés