Előfizetői tartalom

Elégedetlen az energetikai szakma a hazai piacnyitással

Portfolio
Az energetikai szakma képviselői negatív képet festettek a hazai földgáz- és villamosenergia piac liberalizációjáról a Magyar Energia Hivatal szakmai napján megtartott kerekasztal beszélgetésen. Többek szerint rosszabb a helyzet, mint 5 évvel ezelőtt volt. Kevéssé érvényesülnek a piacnyitástól várt pozitív hatások, míg az egyetemes szolgáltatás esetén - főként az áram kapcsán - komoly piactorzító hatásról számoltak be a szakemberek. A gázpiac esetén jobbnak ítélték meg az ott lezajlott folyamatokat, azonban ehhez hozzá kell tenni, hogy igencsak kevés idő telt a teljes gázpiaci liberalizáció óta, így egyelőre még kevés tapasztalat áll rendelkezésre. A szakértők véleménye szerint azonban a gázpiac esetében sem lehetnek komoly illúzióink, mert a túlzott forrásoldali koncentráció erősen gátolja a hatékony versenypiac létrejöttét.

Kerekasztal beszélgetésre került sor a Magyar Energia Hivatal szakmai napján, amely során egyaránt képviseltették magukat az energiaiparban szereplő termelők, kereskedők és fogyasztók, valamint szabályozási oldalról a GVH, illetve rendszerirányítási oldalról a Mavir. A szakmai grémium szerint meglehetősen rossz irányba haladtak a piacnyitással kapcsolatos folyamatok az energia...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés