Előfizetői tartalom

Előesti késszúrások Amerikának

Portfolio
Átütő erejű vállalati hírek híján borús megnyilatkozások fűszerezték a hét első napjának kereskedését Amerikában. Obama, Stiglitz, Roubini, Strauss-Kahn - négy nem kis név azok közül, akik aggodalmuknak adtak hangot legutóbb az amerikai bankrendszer állapotát illetően. Roubini nagyon érzékletesen úgy nyilatkozott, "ezer késszúrás" általi halál vár Amerikára. Hivatalból ugyan Obama lehetne a legoptimistább, de még ő is arról beszélt ma, hogy elbizakodottságra nincs oka Amerikának. A pénzügyi rendszer megreformálása tényleg nem kis falatnak ígérkezik, nem csoda tehát, hogy a bankok a Lehman-évforduló előestéjén inkább lefelé húzták az indexeket. Utóbbiakban mégis volt annyi erő, hogy pozitív elmozdulással tudják zárni a napot: a Dow Jones 0.22, az SnP 0.63, a Nasdaq pedig 0.52%-os emelkedéssel zárt. Az olaj ára 69 dollár alá, az aranyé pedig 1000 dollárra csökkent.

Kapcsolódó cikkünk2009.09.14 19:17 Obama: változást, de rögtön!Az amerikai bankrendszer problémái még mindig megoldásra várnak - nyilatkozta Joseph Stiglitz a Bloombergnek. A Nobel-díjas közgazdász szerint az egyik legnagyobb baj az, hogy a "hatalom" néhány bank (too-big-to-fail banks) kezében összpontosul. A problémák súlyosabbak, mint a válság kirobbanása előtt - tette...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés