Előfizetői tartalom

Miért olyan magas a villanyszámla? - A KÁT rendszer kritikája (REKK)

Portfolio
Hiába csökken a gáz és a villamos energia ára is a világpiacokon, hazánkban július-augusztusban komoly áramár emelkedéssel volt kénytelen szembenézni a lakosság, ráadásul egyes szakértők szerint hónapokon belül újabb drágulás jöhet. Az eseményeket az érintettek a kötelező átvételi (KÁT) rendszer működésével magyarázzák. Mi ez az egész rendszer és egyáltalán, hogyan működik? Mik a legfőbb problémái, és miért kell ezek miatt többet fizetnie a lakosságnak az áramért? A válaszokat a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) "Jelentés az energiapiacokról" című kiadványának egyik friss elemzéséből tudhatjuk meg, amelyet az alábbiakban foglaltunk össze.

Magyarországon kötelező átvétellel és garantált hatósági árral támogatják a megújuló és kapcsolt villamosenergia-termelést, a támogatás működési kereteit a 2002/56-os GKM rendelet rögzítette. Ennek értelmében minden megújuló energia termelőtől származó és az 50 MW névleges villamos kapacitás alatti kapcsolt termelésből származó villamos energiát a területi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés