Előfizetői tartalom

A bolgárok több lóra is tesznek

Portfolio
Bulgária újabb lépéseket tett energiaellátásának biztosítása érdekében azok után, hogy hétfőn elkötelezte magát a Nabucco oldalán. (Vagy mégsem.) A tegnap aláírt szerződés értelmében közvetlen gázvezeték fogja összekötni Bulgáriát Görögországgal, amin keresztül évi 1 mrd m3 azeri gázt várnak majd Szófiába. Ezenfelül megállapodást kötöttek azonos mennyiségű LNG (cseppfolyósított földgáz) lefejtéséről is, amit az Athén melletti erre alkalmas terminálban hajtanak majd végre. A most bejelentettek egyetlen szépséghibája, hogy az új vezeték annak az ITGI vezetéknek a leágazása lenne, amit a Nabucco európai versenytársaként tartanak számon.

A Reuters információi szerint megállapodás született a bolgár állami energiamamut BEH és a Poseidon tenger alatti gázvezetéket építő olasz Edison és a görög DEPA közös projekttársasága között egy új, Bulgáriát Görögországgal összekötő gázvezeték megépítéséről. Az új vezeték az a török, görög és olasz államokat összekapcsoló ITGI vezeték leágazása lesz...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés