Előfizetői tartalom

Nabucco: megvan a megállapodás

Portfolio
Politikai megállapodást írtak alá Ankarában a Nabucco tranzitországai - azaz Ausztria, Magyarország, Románia, Bulgária és Törökország - mely a gázszállítás jogi feltételeinek egyenlőségét biztosítja a teljes Nabucco gázvezetékrendszerben. A megállapodásban rögzítették a szállítási díj megállapításának módszertanát és szabályozták a szolgáltatásokhoz való hozzáférést. Németország, amely nem tranzitország, nem szerepel az aláírók között, de teljes politikai támogatásáról biztosítja a projektet. Magyarország még ebben a hónapban megkezdi a tárgyalásokat a Nabbuco-konzorciummal a gázvezeték megépítésének gyakorlati megvalósításáról - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök a Nabucco földgázvezetékről szóló kormányközi megállapodás aláírása előtt Ankarában.

Az egyezmény stabil jogi keretet ad a következő 50 évre, és rögzíti azt is, hogy a gázvezeték kapacitásának 50%-a a részvényesek számára lesz fenntartva, a fennmaradó 50%-a pedig a tulajdonosi körön kívüli szállítmányozók rendelkezésére áll majd. A kormányközi egyezmény szabályozza a szállítási díj megállapításának módszertanát is. Ezek a kondíciók a gázvezeték...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés