Előfizetői tartalom

Olaj: most már mindent elhisz a piac

Portfolio
Az elmúlt hetek olajipari korrekcióját követően a befektetők ismét elhiszik, hogy akár komolyabb mértékben is növekedhet a fekete arany árfolyama, az Európában irányadónak számító Brent típusú olajár esetében ugyanis a határidős tőzsdei ár (forward ár) jelentős mértékben meghaladja az azonnali lejáratra vonatkozó (spot) árat.

A forward és a spot árfolyam közötti pozitív eltérés (contango) nem szokatlan, ugyanakkor az elmúlt napokban csúcsot döntött, melyhez hasonlóra az elmúlt 10 évet tekintve egyetlen ízben, 2006 őszén volt példa.A Brent esetében a contango 2005, azaz a olajárak jelentős emelkedésének kezdete óta nem szokatlan, sőt igazából ennek ellentettje ritka, amikor a spot ár magasabban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés