Előfizetői tartalom

Sokkoló hónapok előtt állunk! - Miért emelkedik az olajár?

Portfolio
Közzétette 2007-es energia piaci statisztikáit a BP, mely részben rámutathat azokra a tényezőkre, melyek a fekete arany árfolyamának száguldását generálták az elmúlt időszakban. Miközben ugyanis a globális olaj fogyasztás tovább emelkedett, a kitermelési oldalon csökkenés volt megfigyelhető a tavalyi évben, és ezzel párhuzamosan a bizonyított olajtartalékokban is visszaesés következett be. Az olajár meredek emelkedését persze teljes egészében a fundamentumokkal semmiképp nem lehet magyarázni, abban a spekulánsoknak és a legnagyobb piaci szereplőknek számító brókerházak 150-200 dolláros (önbeteljesülő) jóslatainak jelentős a szerepük. Miután az amerikai benzinfogyasztási csúcsszezon jelenleg is tart, illetve a távol-keleti országok továbbra is nagy intenzitással falják a nyersanyagokat, ráadásul egyre közelebb kerülünk az amerikai hurrikánszezonhoz, az olajárfolyamnak számos támasztólag ható tényező segíthet magas szinten maradni az elkövetkező hónapokban.

A BP jelentése szerint a globális olajfogyasztás 2007-ben 1.2%-kal emelkedett, mely a 2.5%-os hosszú távú éves átlagos növekedéstől elmarad ugyan, de emelkedett, nem úgy mint a kitermelés. Utóbbi esetében ugyanis 0.1%-os volt a lemorzsolódás, csökkenésre ráadásul utoljára 2002-ben volt példa. A kitermelés csökkenésért az OPEC és OECD országok voltak elsődlegesen felelősek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés