Előfizetői tartalom

Forró hangulat az áramárak körül - Sokalja a MEH az MVM profitját

Portfolio
Mint arról beszámoltunk október 25-én zajlott le Közlép-Kelet Európa legnagyobb áramaukciója, melynek keretében végül 65 euró/Mwh-os ár alakult ki. A fentiek kapcsán már másnap megkezdődtek a találgatások, hogy mekkora mértékű drágulásra számíthatnak a nagy-illetve a kisfogyasztók. Akkor az árak alakulásával kapcsolatban Kaderják Péter és Mezősi András, Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának vezetője és kutatója arra hívta fel a figyelmet, hogy ez az ár magasabb a német-és cseh áraknál. A Magyar Energia Hivatal (MEH) október 30-án kiadott közleménye szerint a kisfogyasztók terén egyszámjegyű, míg a nagyok esetében 23-24%-os áremelést valószínűsíthető, melyhez hozzátette, hogy túlzottnak tekinti az MVM-nél így keletkező profit mértékét.

A MEH már az áramaukciót megelőzően több szempontból is kritizálta azt, majd pedig távolmaradt az aukciótól mondván, hogy egyes kéréseit figyelmen kívül hagyta az MVM. Az árverést követően a MEH kritizálta az ott kialakult árakat, mondván azon az MVM számára az indokoltnál magasabb árrés alakult ki. Annak érdekében, hogy a fentieket alátámassza az Energia Hivatal...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés