Előfizetői tartalom

Soha többé nem lesz már olcsó a villamos energia

Portfolio
Végső stádiumba érkezett az "árampiaci liberalizáció" elnevezésű országos pankráció, miután már csak két és fél hónap van hátra a várva várt piacnyitásig. A birkózás tétje, hogy fél évvel a kitűzött határidő után képes lesz-e hazánk megfelelni a 2003-ban kiadott EU irányelvnek, és elindulunk-e a villamos energia terén a tiszta versenypiac irányába. A helyzet nem egyértelmű - ez a Népszabadság hét eleji kerekasztal-beszélgetésén is világosan kiderült-, és biztos, ami biztos, a jogszabályalkotás is messze van még a kitűzött céltól. Az áram viszont jövőre mindenkinek drágább lesz, ebben mindenki egyetért, csak nem lehet tudni, hogy mennyivel. Az Energia Hivatal 5-10 százalékos emelést szorgalmaz a lakossági piacon, míg a régiós nagykereskedelmi árak alapján a versenypiacra kényszerülő fogyasztókra akár 40-50 százalékos drágulás is várhat. Pontosabb információkra azonban csak az október végi kapacitás-aukciók után számíthatunk.

A mindig elkéső ország. A szabályozási folyamattal és a kialakuló helyzettel elégedett GKM, jól működő és egyensúlyban lévő piacokat vizionáló Mavir, a piacot kapacitásokkal készségesen ellátó MVM az egyik oldalon - áremelés sújtotta, ingerült fogyasztók, látszólag tanácstalan, árajánlatot adni képtelen kereskedők és a hosszú távú megállapodásokat nyűgnek érző...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés