Előfizetői tartalom

Simonovits András: Az öngondoskodás korlátai a nyugdíjrendszerben

Portfolio
A magyar nyugdíjrendszer soron következő reformja során sokan drámaian növelni szeretnék az önkéntes nyugdíjrendszer szerepét, és hasonlóan csökkenteni a (kötelező vagy magán) kötelező nyugdíjrendszerét. A "mérsékeltek" beérnék egy szerény, mindenkinek járó alapnyugdíj bevezetésével, párhuzamosan minden más kötelező nyugdíj eltörlésével, a "radikálisok" azonban még tovább mennének. Például egy általam nagyra becsült vitapartnerem négyszemközt a következő előrejelzést fogalmazta meg: "50 év múlva csak a 70 év felettieknek adnak majd nyugdíjat, és azok közül is csak a nagyon rászorultaknak és csupán nagyon szerény összeget. A többieknek magukról kell gondoskodniuk." Szakértő partnerem maga is érezte, hogy nem lesz/lenne könnyű a sokak számára nyomasztó méretű kötelező nyugdíjrendszerből néhány évtized alatt átevickélni egy minimális rendszerbe. Figyelmeztetett, hogy erről jelenleg még nem szabad beszélni. Valóban, mi lenne, ha az ifjú járulékbefizetők már most, idő előtt megneszelnék, hogy nekik időskorukra már szinte semmi se jár!

A következőkben eltekintek a javasolt átmenet rögös útjáról, és kizárólag a nyugdíjcélú öngondoskodás korlátairól szeretnék elmélkedni. Elfogadom, hogy általában kívánatos, hogy a gazdasági cselekvésekben az emberek önként vegyenek részt, és a kényszert hagyjuk meg az elkerülhetetlen esetekre. Milton Friedman, a 20. század második felének talán legnagyobb hatású...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés