FONTOS Kísérteties a hasonlóság, éppen 10 éve láttunk ilyet: tényleg nem kell félni a 6% feletti lakáshitelkamatoktól?
 
Előfizetői tartalom

Fix és differenciált adó jöhet az elvárt adó után - ezt is elmeszeli az AB?

Portfolio
Egy korábbi lapértesüléssel összhangban a Népszabadság is úgy tudja, hogy a közelmúltban az Alkotmánybíróság, és tegnap már az Országgyűlés által is megsemmisített elvárt adó helyébe július elsejétől egy fix összegű adó léphet, amely a veszteséges, illetve a nulla közeli gazdálkodási (nem kellően nyereséges) eredményt felmutató cégeket és egyéni vállalkozókat sújtaná. Ennek oka, hogy az új adóteher levonható lenne a társasági nyereségadóból (10, illetve 16%). Újdonság az értesülésben azonban, hogy a fix összegű adóterhet az adózó (vállalat) "mérete" szerint differenciálnák, a nagyobbak többet fizetnének.

A lap úgy tudja, hogy az új adóteher azokra is vonatkozna, akik nem fiktív költségelszámolás, hanem pl. nagyobb beruházás miatt produkálnak átmenetileg veszteséget, és továbbra sem állna majd az adózó rendelkezésére ellenbizonyítási lehetőség. Ez pedig éppen ugyanazt a helyzetet teremti meg, ami miatt az elvárt adót megsemmisítette az Alkotmánybíróság, nevezetesen azért...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés