Előfizetői tartalom

Zuhannak a jelzáloghitelezők: veszélyben az amerikai bankrendszer?

Portfolio
Valóságos dráma játszódott le a másodlagos jelzáloghitelezésre szakosodott hitelintézetek piacán amióta mintegy két hete az HSBC közzétette warningját, mely szerint a 2006-os céltartalék-képzése 20%-kal haladja majd meg az elemzői várakozásokat. A bejelentést több piaci szereplő warningja követte, majd nem is kellett sokat várni és tegnap megjelent az első igazán pesszimista elemzői vélemény: a Merrill Lynch szerint az egyik komoly piaci szereplő hamarosan összeomolhat. Az elmúlt egy hétben néhány papír 50% körüli mértékben esett a szektorban, egyesek pedig már az amerikai bankrendszer esetleges válságát emlegetik.

A lakásértékesítések összeszakadása, valamint a másodlagos jelzáloghitelek terjedése az USA-ban együttesen vezetett, hogy több pénzügyi szolgáltató, köztük a világ legnagyobb bankja, az HSBC is céltartalékainak drámai növelésére kényszerült az elmúlt negyedévben. A tendencia igazából bizonyos szinten várható volt, azonban a hirtelenség mégis annyira váratlanul érte...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés