Előfizetői tartalom

A félelem indexe

Portfolio
Pénzügyi körökben ritkán lehet gyakoribb kifejezést hallani mint a volatilitás. Laikus, pénzügyekhez nem értő személyek ilyenkor kicsit tanácstalanul hallgatják a vitatkozókat, akik beszélnek róla, ugyanakkor szintén bajban vannak, ha a mértékre pontos mérőszámot kell használniuk. A fogalom jellemzően a piaci árfolyamok ingadozására utal, a kifejezést a statisztikából kölcsönzik (a volatilitás definíciószerűen a szórás négyezete). Alábbi írásunkban a piaci volatilitás egy igen gyakran használt mérőszámát, az ún. VIX-et (Volatility Index) mutatjuk be. Az index egyik angol elnevezése a fear index (félelem index), mely önmagában is utal rá, hogy egy izgalmas területre lépünk.

A VIX a Chicago Board Options Exchange (CBOE) által számított mutató. Az index a piac azon várakozását fejezi ki, hogy az árfolyamok ingadozása a következő 30 napban milyen intenzív lehet. A számításnál az S&P 500 indexre vonatkozó vételi és eladási opciókat használják fel, ezek árfolyamából és egyéb paramétereiből (lejárat, kötési árfolyam, kamat stb.) számítják...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés