Előfizetői tartalom

Mega tranzakció az olajszektorban: létrejöhet az első mega-major?

Portfolio
A világ legnagyobb tőzsdén jegyzett olajtársasága jönne létre, ha megvalósulna a Financial Times által nyáron megszellőztetett - a BP és a Shell egyesülésére vonatkozó - értesülés. Az ABN Amro által múlt héten publikált elemzés szerint a 3 európai supermajor olajcég (BP, Shell, Total) közül bármely kettőnek az egyesülése logikus lépés lenne a jelenlegi iparági környezetben, a bevételi és költség szinergiák a profit növekedés gyorsulását okoznák, és az olajárak összeomlása esetén védelmet élvezhetne az új társaság. A legnagyobb valószínűséggel rendelkező BP-Shell ügylet akár 60%-os növekedési potenciált is jelenthet a Shell részvényesek számára az ABN Amro szerint.

Mi indokolhatja a tranzakciót?. Az FT korábbi értesülései szerint a tavalyi év második felében a BP komolyan foglalkozott egy olyan tranzakció tervével, melynek célja a Shell-el való egyesülés volt, az ügylet azonban a BP elnökén megbukott. Hasonló értesülések már korábban is felröppentek a piacon, 2004-ban a Shell és a Total egyesüléséről cikkezett az Observer. Az...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés