Előfizetői tartalom

Mehetünk a szomszédba profitért? (román részvénypiaci körkép)

Portfolio
A közelmúltban az Európai Unió döntött: Románia és Bulgária 2007. január 1-től az integráció tagjává válik. Bizonyára minden befektető emlékszik még, hogy az újonnan csatlakozott országokban (leginkább Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon) micsoda konvergencia-ralit váltott ki a csatlakozás, így a portfolio.hu nemrégiben indított régiós piacokat bemutató sorozatának következő alanya kézenfekvő volt: a szlovák piac után ezúttal a román tőzsde helyzetét tekintettük át. A szomszédos országban a tőzsde kapitalizációja és napi átlagos forgalma körülbelül a fele a Budapesten jellemző értékeknek, azonban a jegyzett cégek számában felülmúlják a hazai börzét. A BETI index 2004. eleje óta azonban magasan felülteljesítette a BUX-ot és a várakozások szerint a tendencia fennmaradhat, ugyanis hamarosan Románia legnagyobb vállalatai jelenhetnek meg privatizáció keretében a börzén. A privatizációs folyamat mellett a magáncégek is kiemelt érdeklődést mutatnak a tőzsde iránt, a közelgő IPO hullám pedig várhatóan kiszabadítja majd a szellemet a palackból a nettó eszközértékükhöz képest jelentősen alulértékelt tőzsdén jegyzett befektetési alapok piacán is.

Kapcsolódó cikkünk2006.09.25 08:02 Egy halott tőzsde a szomszédban - mikor léphet az OTP és a MOL? A piac főbb jellemvonásai. A Bukaresti Értéktőzsde 1996-ban került felállításra, a piac legismertebb indexe, a BETI 1997. szeptember 22-én indult el 10 komponenssel 1,000 pontról . Nem a legmegfelelőbb alkalom volt ez egy tőzsde beindítására, hiszen két hónappal később, 1997...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés