Előfizetői tartalom

Elszáll a tőzsdézés felhőtlen öröme - két hét múlva árfolyamnyereség- és kamatadó (korr.)

Portfolio
Mint ismeretes, a júniusban bejelentett megszorító csomag egyik sarkalatos pontja a tőzsdei árfolyamnyereség és a kamatjövedelmek megadóztatása. A terhek szeptember 1-től élnek, így a finisben hasznosnak tartottuk áttekinteni, hogy mire is érdemes figyelni befektetett eszközeink menedzselése közben. A kamatadó elkerülésére (vagyis inkább késleltetésére) a bankok számos megoldást fejlesztettek már ki, azonban tőzsdei árfolyamnyereségünk megadóztatása ellen keveset tehetünk. Az egyik legfontosabb tanulság, hogy felesleges szeptember 1. előtt realizálnunk esetleges árfolyamnyereségünket, mivel az év végi bevallásnál választhatunk majd, hogy a tényleges bekerülési árat adjuk meg bázisként, vagy az augusztus 31-i értéket. Érdekes szituáció alakulhat ki a Graphisoft szétválása körül, továbbá fontos, hogy a kevésbé sikeres tőzsdézők számára érdemes lehet befektetési alapra váltani, mivel a szeptember 1. előtt vásárolt nyíltvégű befektetési alapokon realizált hozam adómentes.

20%-os árfolyamnyereség-adó szeptembertől. Régóta ismert volt, hogy adót kell majd fizetünk a tőzsdei árfolyamnyereségre is, azonban az eredeti tervek szerint a teher mértéke csak 10%-os lett volna és csak 2007-től kellett volna fizetni. Ehhez képest a júniusban ismertetett Gyurcsány csomag egyik sarkalatos pontja volt a 20%-os adó kivetése a tőzsdei árfolyamnyereségre és...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés