Előfizetői tartalom

Nemzetközi olajtársaságok vásárolnak a Rosneft IPO-ban

Portfolio
Kína legnagyobb olajtársasága, a China National Petroleum Corporation (CNPC) 3 milliárd dollár értékű pakettet kíván vásárolni az éppen tőzsdére menetelén dolgozó orosz Rosneftben annak a stratégiának a részeként, melynek értelmében Kína jobb hozzáférést kíván szerezni az orosz olajiparhoz. A malajziai Petronas mindeközben egy 2 milliárdos befektetést tervez - írja mai számában a Financial Times. Mint ismeretes, a közelmúltban a távol-keleti ország második legnagyobb olajtársasága, a Sinopec a Rosneft-tel közösen nyerte el az Udmurtneft-et a TNK-BP által kiírt tenderen, melyen a MOL is sokáig esélyesnek számított.

A híresztelések alapján a Rosneft legalább 4 olajtársasággal állt tárgyalásokban, melyek során 1-2 milliárdos pakettek vásárlásáról volt szó az IPO keretén belül, a kínai CNPC ugyanakkor jelezte, hogy 3 milliárdos befektetést is el tudna képzelni. A Petronas-on kívül a BP-nek és a Shell-nek szintén kínáltak fel részesedést, de az angolok még nem döntöttek a kérdésben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés