Előfizetői tartalom

Mégis csak 20% adó terheli a tőzsdei árfolyamnyereséget? - Megindult a vita!

Portfolio
Igen széles körű szakmai vitát váltott ki mai, az árfolyamnyereség várható adó és járulékterheiről írt cikkünk. A pénzügyi szakma neves képviselőitől kaptunk visszajelzéseket pro és kontra, a legtöbben azt kifogásolták, hogy szerintük a jelenleg elérhető törvénytervezet értelmében a tőzsdei ügyletekből szerzett jövedelmet nem terheli az EHO. A véleménykülönbségek kapcsán megkérdeztünk a Pénzügyminisztériumot, ahol kérdésünkre elmondták: egyelőre nincs döntés azzal kapcsolatban, hogy kell-e majd EHO-t fizetni a tőzsdén megszerzett jövedelmek után. Jelentős piaci szakértőket is megkérdeztünk a törvénytervezet céljával kapcsolatos álláspontjáról: a két egybehangzó válasz alapján a salátatörvény jelenlegi verziója alapján az EHO NEM, csakis a 20%-os árfolyamnyereség-adó terheli majd a tőzsdén szerzett jövedelmet. A Pénzügyminisztériumban egy magát megnevezni nem kívánó forrásunk szintén azt állította, hogy ha a salátatörvény a jelenlegi formájában marad, akkor az EHO nem terheli majd a tőzsdei árfolyamnyereséget.

A portfolio.hu-hoz érkezett visszajelzések szinte mindegyike egyetértett abban, hogy az "egyes pénzügyi témájú törvények" módosítási indítványait tartalmazó salátatörvény nem fogalmaz egyértelműen arról, hogy vonatkozik-e az EHO fizetési kötelezettség a tőzsdei árfolyamnyereségre. Az egyes vélemények így sokszor éles ellentétben álltak egymással, azonban ez a Gyurcsány-csomag...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés