Előfizetői tartalom

Gyurcsány-csomag: egy pozitív elem... segítség a részvénypiacnak?

Portfolio
Érdekes változásra bukkanhatunk a Gyurcsány-csomag kapcsán összeállított, a szakmában csak "pénzügyi saláta törvénynek" nevezett jogszabály módosítási tervezetében. A magánnyugdíjpénztárak portfólióját érintő legfontosabb változás, hogy minden pénztár köteles lesz három különböző portfóliót kínálni tagjainak, mely végre a "történelmileg" kialakult állampapír túlsúlyt követően minden bizonnyal a részvények súlyának növekedéséhez vezet. A tét nem kicsi piaci szempontból sem; a magánnyugdíj pénztárak 2006. március végén 1,220 mrd Ft-os vagyont kezeltek. Egy mérsékelt, 10%-os átlagos részvénysúly növekedést feltételezve 122 mrd Ft friss kereslet jelenhet meg a magyar részvénypiacon. Amennyiben a törvényváltozást a Parlament megszavazza, úgy a magyar nyugdíjpénztárak is elmozdulhatnak az itthon oly sokszor példaként emlegetett lengyel minta irányába, ahol a pénztárak piaci aktivitás jelentős szerepet kapott egy életteli, IPO-kban gazdag tőkepiac kialakításában.

Nem kevés bírálat érte az elmúlt egy évben a hazai nyugdíjpénztári rendszert az állampapír dominancia és az alacsony részvényarány miatt. Az MNB szakértői által is kritizált (Orbán-Palotai 2005), általános közgazdasági racionalitással nem, csupán a történelem véletlenszerűségével magyarázhatóan kialakult portfólió szerkezet jó eséllyel megváltozhat. A pénzügyi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés