Előfizetői tartalom

A szén felé fordul a világ az olajpiaci áraktól menekülve

Portfolio
Az olaj ára csúcsokat döntöget az elmúlt hetekben, így az országok számára egyre költségesebb nyersanyagforrássá válik. Ezzel párhuzamosan az olajnál olcsóbb, alternatív energiaforrásként funkcionáló szén fogyasztása folyamatosan emelkedik. A kínai gazdaság növekedése hatalmas mennyiségű szenet emészt fel, ami tovább gerjeszti a nyersanyag iránti keresletet. A szén olcsó, és bőségesen rendelkezésre álló nyersanyag a többi energiaforráshoz képest, de az iparági szakértők már érzik, hogy a további források elérése nagyobb problémákkal fog járni, mint eddig - írja a Financial Times.

Az erőművek által felhasznált szén tonnájáért 50 dollárt kell fizetni, ami a 2002-es árak duplájának felel meg, de még mindig elmarad a mindenkori csúcstól. Az acélgyártáshoz való felhasználhatóságnak a szénfajták kisebb hányada felel csak meg, így ennek megfelelően ennek a rétegnek a tonnánkénti árfolyama 125 dollárt tesz ki. A bányatársaságok közül a BHP Billiton...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés