Előfizetői tartalom

Történelmi zárócsúcson a Brent

Portfolio
A Brent hordónkénti ára a tegnapi kereskedést soha nem látott magasságban, 68.09 dolláron fejezte be. Az árfolyam legutóbb tavaly nyáron járt ezekben a magasságokban, amikor is az eddigi egyik legkeményebb hurrikánszezon söpört végig amerika déli részén. A mostani áremelkedésben nem az olajkészletek szűkössége játssza a nagy szerepet, hanem az esetleges termeléskiesés miatti félelem. A félelemre számos dolog adhat okot kezdve az iráni és nigériai feszültségektől a nyáron kicsúcsosodó üzemanyagfelhasználásig, vagy a nyár eleji amerikai hurrikánszezonig amelyről tudjuk, hogy a tavalyi évben akkora pusztítást végzett, hogy még mindig a kitermelés 23%-a szünetel.

A legfrissebb pletykák szerint Amerika már tervezi egy esetleges iráni légitámadás részleteit a nukleáris fegyverek készítéséhez használható épületek ellen. Bár Bush a pletykákat vad spekulációnak nevezte, nem elképzelhetetlen a vázolt szcenarió. Az esetleges támadások megindításával az iráni kitermelés kiesése már jelentős hatással lenne a készletekre. Persze nemcsak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés