Előfizetői tartalom

Az olajmilliárdok fogságában - Drága-e a MOL nemzetközi viszonylatban?

Portfolio
2004 után 2005 is az olajszektor éve volt szerte a világon. A vállalati profitok ismét rekord szintre duzzadtak, elsősorban a kedvező iparági környezet korábban nem remélt időbeli elhúzódásának köszönhetően, ami a részvényárak újabb csúcsokra emelkedésében bontakozott ki. Egyes esetekben azonban a korábbi kiugró árfolyam növekedés már nem ismétlődött meg, a külső tényezők mozgató ereje miatt azonban a volatilitás jelentős maradt. A szektor árazási szintjei mindeközben egyre attraktívabbá váltak. A tavalyi év kulcstényezői a szektorban az alábbiak voltak: - újabb rekord magasságokba emelkedő olajárak (brent: +42%); - soha nem látott csúcsra ugró finomítói marginok (Rotterdam Brent: +65%)... - ...melyben jelentős szerepet kaptak olyan egyedi tényezők is, mint a hurrikánok; - tovább táguló rés az alacsony és a magas kéntartalmú kőolajok ára között (WTI-Maya: +30%); negatív oldalról azonban: - a vegyipari ciklus beindulásának további csúszása; - egyedi tényezők következtében kapacitás kiesések, amit azonban ellensúlyozott a marginok és az olajár növekedése; - a hurrikánok következtében átmenetileg szűkülő marketing marginok. A legfontosabb szempontok az idei esztendővel kapcsolatban: 1., Tovább emelkedik-e az olaj ára a nemzetközi piacokon? 2., Merre mozdulnak a tavalyi rekord szintről a finomítói árrések? 3., Történik-e végre jelentős javulás a vegyipari környezetben? 4., Mihez kezdenek a vállalatok a hatalmas cash állományokkal? a., A terjeszkedési törekvéseket vajon mennyire értékeli kedvezően a piac a növekvő árazási szintek következtében? b., Mekkora összeget juttatnak vissza a társaságok a részvényesek számára osztalék és saját részvény vásárlások formájában?

+28% után +25%. Évekig tartó stagnálást követően az olajszektor 2003 végén magára talált, és kirobbanó növekedést produkált az elmúlt két esztendőben: az S&P Oil&Gas index 2004-ben 28, 2005-ban pedig 25%-kal növelte értékét. Amint azonban az alábbi grafikonon is látszik, a határozott növekedés az elmúlt fél évben megtorpant, és egy sávos kereskedés bontakozott ki...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés