Előfizetői tartalom

MOL profit: mi kell az újabb jelentős árfolyam emelkedéshez?

Portfolio
A várakozásoknak szinte pontosan megfelelő negyedik negyedéves gyorsjelentést tett közzé ma reggel a MOL, az árbevétel, 5.6, a nettó profit pedig 2.7%-kal haladta meg a portfolio.hu elemzői konszenzusát, míg az üzemi eredmény mindössze 1.9%-kal maradt el ettől. A gyorsjelentés főbb pontjai az alábbiak: - kizárólag a kutatás-termelés üzemi profitja emelkedett, köszönhetően az olajárak és a kitermelés növekedésének, - a finomítás-kereskedelem profitja 14%-kal esett a termék marginok és a brent-ural olajár szűkülése miatt; - bár a petrolkémiai marginok ismét növekedtek a harmadik negyedévihez képest, a bázis időszaki szintet nem érték el, így a vegyipari divízió nyeresége csökkent; - a gázüzletág 2 és fél év után ismét veszteséget mutatott, a beszerzési ár ugyanis meghaladta az eladási átlagárat; - a gázszállítási tevékenység profitja 4%-kal emelkedett. Megítélésünk szerint a gyorsjelentés nem fog komolyabb árfolyam változást generálni a mai kereskedésben, a kurzus további lassú lemorzsolódására azonban látunk esélyt. Az újabb jelentős árfolyam növekedéshez történnie kell valaminek, a befektetők leginkább egy újabb akvizíciós hírt látnának szívesen.

Vége a profit robbanásoknak. A meglepetés ezúttal elmaradt a MOL esetében: a tény számok ugyanis csak minimális mértékben tértek el a konszenzus értékeitől, így összességében a vártnak megfelelő lett az olajtársaság eredménye.A 2003 és 2004 második felében tapasztalható jelentős pozitív meglepetésekre a tavalyi évben már nem került sor a MOL-nál, sőt a harmadik negyedéves...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés