Előfizetői tartalom

Richter: adhat-e újabb lökést a csúcsprofit?

Portfolio
Minden szinten a várakozásoknak gyakorlatilag megfelelő negyedéves gyorsjelentést tett közzé a Richter a hétvégén: a cég nem konszolidált üzemi eredménye 5, adózott eredménye pedig 25%-kal növekedett. A társaság azonban mind a bázis, mind pedig a tény időszakban jelentős egyszeri tételeket számolt el, melyeket figyelmen kívül hagyva igen impresszív, üzemi szinten 34, illetve adózott szinten 70%-os bővülést tapasztalhatunk. A gyorsjelentés főbb pontjai az alábbiakban foglalhatók össze: - a cég továbbra is stabil és kiegyensúlyozott bevétel növekedést (+19%) mutatott; - megindultak a 2006-os orosz támogatási rendszer előszállításai (5 m dollár értékben); - a K+F kiadások a várt jelentős növekedéssel szemben csökkentek; - 2.1 mrd Ft egyszeri, eredményt növelő tételt számolt el a cég; - a belső teljesítmény továbbra is igen erőteljesnek mutatkozik; - a kedvező HUF/USD árfolyam miatt ismét hatalmas pénzügyi eredményt ért el a társaság. Az abszolút csúcson tanyázó árfolyam kapcsán a fő kérdés az, hogy az idei évre várt 14%-os profit növekedés, illetve a Richter jelenlegi árazási szintjei elegendő tartalékot rejtenek-e a további árfolyam növekedéshez. Érdemesnek tartjuk tehát a Richter régióbeli szektortársainak értékeltségi szintjeit is áttekinteni.

Mekkora is volt a profit növekedés?. A rekordnak számító tény adatok, valamint a konszenzus számainak összevetését mutatja be az alábbi táblázat:Bár a publikált adatok szerint a bevétel 19%-os növekedése mellett az üzemi eredmény mindössze 5%-kal emelkedett, a jelentős egyszeri tételek miatt szükséges a számokon néhány korrekciót elvégezni: 1. a bázis időszaki profitot...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés