Előfizetői tartalom

Milliárdos tét, háttérbe szoruló nyilvánosság (eltérő helyzetben a Démász, Elmű és Émász befektetők)

Portfolio
Napjaink egyik politikai össztűzbe kerülő, "forró" témája az árampiac helyzete, amelyet számos oldalról vizsgálnak, jogi és közgazdasági szempontból egyaránt. A lakossággal közvetlen kapcsolatban álló áramszolgáltatók nyereségét alapvetően befolyásolják a rendszerben bekövetkező változások, elsődlegesen a közüzemi szolgáltató szektorban érvényesülő hatósági árszabályozás. A francia Edf érdekeltségébe tartozó Démász Rt. tőzsdei társaságként bejelentést tett arról, hogy közigazgatási pert kezdeményezett a Magyar Energia Hivatal által a társaság közüzemi szolgáltatói és elosztói engedélyesi tevékenységét érintő árfelülvizsgálati kérelem elutasítása miatt. A másik két tőzsdei társaság, a német RWE stratégiai tulajdonába tartozó Elmű és Émász esetében azonban nem értesült a nyilvánosság hasonló tartalmú bejelentésről, mert nem is történt ilyen lépés. Milyen kérdések merülnek fel ennek kapcsán, ill. milyen konklúziók adódhatnak? A Portfolio.hu Olvasóinak tájékoztatását, a transzparenciát szem előtt tartva próbálta meg összerakni a részleteket. Az eredmény megdöbbentő: a rendszer szereplői közül az Elmű esetében hatalmas "extra profitról" beszélhetünk, miközben a következő évektől minden bizonnyal magasabb osztalékpályára lendülő Démász és a két esztendőnyi szünet után tavasszal várhatóan újra osztalékot fizető Émász a jelenlegi szabályozás vesztesei közé tartoznak. Akkor most hányadán állunk?

Sys. Failure: Fatal Error. ÁramszolgáltatóA fogyasztói villamos energia igények közvetlen kiszolgálását biztosító társaság, amely az erőművek által termelt villamos energiát hatóságilag meghatározott áron veszi az alaphálózat működtetéséért felelős nagykereskedőtől és adja tovább, kizárólag az elosztási területén belül vételező fogyasztóknak. Egy teljesen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés