Előfizetői tartalom

Adócsökkentés az orosz olaj érdekében

Portfolio
Az orosz gazdasági miniszter szerint a kormányzatnak jelentősen csökkentenie kellene az olajszektor adó terhelését. A jelenlegi szabályozás értelmében a világpiaci olajár függvényében progresszívan emelkedő adóelvonás valósul meg az export után. A túl magas adóteher 2005. első felében 2.7%-ra csökkentette az olajkitermelés növekedési ütemét a 2004-ben megvalósult 8.7%-ról. A mai adószintek már a szektorban megvalósuló beruházások visszafogását eredményezik, ami természetes gátjává vált a kitermelés növelésének.

Az olajszektorban megvalósuló növekedés jelentősen befolyásolja az ország GDP-jének bővülését is. Mindazonáltal egyelőre még megbecsülni sem lehet, hogy az orosz kormány támogatni fogja-e az egy hónap múlva részletesen bemutatásra kerülő adócsökkentési tervet. A pozitív kimenetel irányában hathat, hogy a tartós költségvetési szuficit következtében az ország jelentős...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés