Előfizetői tartalom

Kínai fricska az amerikaiaknak - Dollármilliárdokkal játszanak

Portfolio
Az első hírek, melyek szerint a CNOOC (China National Offshore Oil Corporation) érdeklődik az amerikai Unocal-ért januárban érkeztek, azóta az Unocal papírok árfolyama 50%-ot emelkedett. Az ajánlat részletei most bontakoznak ki: a CNOOC 20 milliárd dollár készpénzt kínál az Unocal-ért. Amennyiben az üzlet megvalósul, az minden idők legnagyobb kínai vállalatfelvásárlása lesz, az ügy azonban nemcsak a kínai cégek nemzetközi versenyképességét, de az amerikai hatóságok tűrőképességét is próbára teszi.

A CNOOC igazgató tanácsa hat órányi ülésezés után döntött úgy, hogy 67 centet kínál egy Unocal részvényért, ami összességében 18.5 milliárd dolláros vételárat jelent. A kínaiak ezen felül további 1.1 milliárd USD adósságot vállalnának át, így a tranzakció összértéke csaknem 20 milliárd dollár. A dolgok eddigi állása szerint a Chevron érezhette magát nyeregben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés